Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Metin Oktay'ın futbola vedasının 55. yıldönümü

Eurosport Türkiye

Güncellendi 24/08/2014 - 23:25 GMT+3

Dün Metin Oktay'ın futbola vedasının 55. yıldönümüydü. Türk futbolunda her kesimin sevdiği oyunculardan Metin Oktay, centilmenliğin ve efendiliğin sembolüydü.

Galatasaraylı Metin Oktay ve Fenerbahçeli Can Bartu formalarını değiştirdikten hemen sonra

Görsel kaynağı: Eurosport

Tarih
23 Ağustos 1969
Yer
Mithatpaşa Stadyumu - İstanbul
Mithatpaşa Stadyumu hınca hınç dolmuştu. Maça gelen askeri bandonun geçit törenini soyunma odasının sahaya bakan penceresinden gören Metin Oktay'ın heyecanı gözlerinden okunuyordu. Bir süre geçit törenini izledikten sonra Oktay 10 numaralı parçalı formasını son kez sırtına geçirip masörüyle ısınma hareketlerini yaptı ve sahaya çıktı.
Metin Oktay Türk futbolunun ilk yıldızıydı. Onun futbola veda maçı tıpkı futbol hayatı gibi çok görkemli oldu. Taçsız Kral olarak anılan hatta bu isimde bir de sinema filminde oynayan Oktay, İzmirspor'dan Galatasaray'a transfer olduktan sonra kısa bir Palermo dönemi dışında hep sarı-kırmızı formayı terletti. Galatasaray formasıyla 324 maçta 294 gole atan Metin Oktay 6 kez de gol kralı olmayı başardı. Bu dönemde Metin Oktay'lı Galatasaray 2 Lig, 2 İstanbul Ligi, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 4 Türkiye Kupası kazandı.
Başarılı olduğu kadar efendiliğiyle de ön plana çıktı. Taraflı taraftsız pek çok insanın beğenisini kazanan bir futbolcu olan Metin Oktay veda maçı için sahaya çıktığında karşı sahada da Türk futbolunun bir diğer devi Fenerbahçe takımı vardı. Herkes hazırdı. Tribünlerden "Metin, Metin" sesleri aralıksız geliyordu. İki takımın kaptanı Metin Oktay ve Can Bartu orta noktaya geldi ve beklenmeyen bir şey oldu.
İki kaptan formalarını çıkardı ve değiştirdi. Herkes şaşırmıştı ama alkışlar daha da kuvvetlenmişti. Metin Oktay yıllarca Galatasaray formasıyla mücadele ettiği Fenerbahçe'ye çok büyük saygı duyan ve son maçına bu formayla çıkacak kadar değer veren biriydi. Aynı şekilde Can Bartu da en yakın dostu Metin gibi düşünerek parçalı formayı giyip Galatasaray yarı sahasında maça başlamıştı. Veda maçı değil adeta Türk futbolunun düğünü sahneleniyordu.
On dakika sonra oyun yeniden durdu ve Metin Oktay veda edeceği sarı-kırmızılı formayı yeniden sırtına giydi. Golsüz geçilen ilk yarıdan sonra dakikalar 52'yi gösterdiğinde artık veda zamanıydı. Metin Oktay omuzlara alınarak şeref tribününün önüne getirildi. Ardından Metin Oktay tüm tribünlerin önünden tek tek geçerek kendisini son kez izlemeye gelen herkese teşekür etti ve soyunma odasının yolunu tuttu. Karşılaşma ise Ergün ve Fuat'ın karşılıklı penaltı golleriyle 1-1 biterken futbol tarihimizde yakın tarihlerde göremediğimiz bir şölen sona eriyordu.
Metin Oktay'ın üstün futbol yetenekleri kadar ondan Türk futboluna miras kalan efendilik, centilmenlik, mütevazılık kavramlarının özellikle Fenerbahçe-Galatasaray rekabetlerinde daha çok görebilmek dileğiyle yarınki maçı bekliyoruz.
Böyle bir futbol hayatı, bu kadar çok insanın sevgisi ve dillere destan olan, yıllar sonra bile haberlere konu olan, saygıyla sevgiyle anılan bir veda herkese hiç kimseye nasip olmadı.
picture

Metin Oktay, Galatasaray

Görsel kaynağı: Resmi Siteden Alınmıştır

Metin Oktay Türk Futbolu'nun ilk yıldızıydı, hiçbir zaman sönmeyecek...
Abdi Erkal / @AbdiErkal
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam